Patronen 'toevallige' eieren

In de ban van de zeeuwse knoop

Wij zijn deze week in de ban van de Zeeuwse knoop!
De Zeeuwse knoop of Zeeuwse knop is een schitterende vorm om te gebruiken in andere vormen of op verschillende manieren uit te voeren. De Zeeuwse knoop is van origine helemaal niet Zeeuws, maar het is inmiddels wel een herkenbaar onderdeel van het Zeeuws erfgoed.

Oud
De inleiding van deze nieuwe Zeeuwse trend starte enige jaren geleden. De nu ongekende populariteit is, denken wij, toch wel te danken aan Tinka Leene. Zij vertaalde de typerende vorm van de Zeeuwse knoop in een hele goede strakke bakvorm. Dit had een wereldwijd verkoopsucces tot gevolgd. Een bijpassend bakboek en een broodbakblik volgde dan met het succes van het bakblik.

Nieuw
De knoop was herontdekt, was ineens weer helemaal hip. De knoop zien we tegenwoordig als  chocolaatje, kaars, kaasje, dropjes en als zeepje. Een HZ-company heeft de knoop gebruikt als fietsbel. Ook wij hebben de Zeeuwse Knoop gebruikt bij het ontwikkelen van onze kaartencollectie hebben wij gekozen om een eigen ontwerp te maken en die in serie van 4 te laten maken.
Op originele illustraties zoals die van ons en andere illustratoren zit altijd auteursrecht. Daarmee wordt de ontwerper in zekere zin beschermt tegen kopieren en mag een originele illustratie niet zonder toestemming van de maker gebruikt worden.
In samenwerking met de HZ company Zeeuws Momentje is er een mooi handzaam mokje gemaakt met hierop onze blauwe knoop met een passende Zeeuwse tekst eronder. Zij hebben hiervoor toestemming gevraagd om de illi knoop te gebruiken. Enkele studenten hebben het na dat schooljaar opgepakt en verkopen de mokjes nu via diverse verkooppunten, met succes.

Kussen
Onze #illustratieperdag is niet alleen een mooie illustratie om met jullie te delen, maar zijn ook nuttige experimenten, je weet maar nooit of er een mooie poster uit ontstaat!
Nu gebruiken wij de vormen van de zeeuwse knoop meestal als subtiele achtergrond op diverse eigen producten. Zo siert een vrolijk modern zeeuws knoopjes patroon op de achterzijde van ons Missjes Kussen. Een te leuk kleurrijk stofje om zomaar te laten liggen. Vanaf heden is het zeeuwse knoop kussen van 50 x 25 cm, te koop in diverse kleurcombinaties, helemaal van deze tijd! Voor verkoopadressen kijk je even onder deze link!