Een klavertje vier, dat brengt geluk! Op de koffie bij
blauwe lucht

Blauwe lucht

Overal zie je ze staan. Wanneer je door de straten in de wijk loopt, langs voortuinen en door de brandgangen. Soms staan ze alleen maar nog vaker in groepjes. Enkele nog in geel. De meeste hebben echter al een transformatie ondergaan. Nadat de gele bloemblaadjes dienst hebben gedaan om de bijen van einde en ver te lokken, vouwen deze zich weer samen. Na enige tijd openen de blaadjes zich voor een tweede keer in een hele ander gedaante: Zaadpluisjes!

Hiermee lokken ze geen bijen maar mensenkinderen. De steel wordt afgerukt, de kinderwangen worden gevuld met een grote hap lucht. En met een harde stoot lucht vliegen de paardebloempluisjes de blauwe lucht in naar een nieuwe bestemming. Lucht, je kunt het niet vast pakken en toch voel je het.

Natuurlijke uitleg
Hoe zit het eigenlijk met lucht? De lucht lijkt blauw maar lucht is toch eigenlijk niks?
Dit is wat Wikipedia er over schrijft:
“Blauwe lucht. De blauwe kleur van het hemelgewelf, wordt veroorzaakt door Rayleighverstrooiing van zonlicht gecombineerd met andere vormen van verstrooiing die een meer of minder witte kleur veroorzaken.
Wat we zien is een verzameling strooilicht uit alle lagen van de atmosfeer met als achtergrond de zwarte ruimte.”

Ervaring met lucht
Je vult je wangen met lucht. Met je ene hand hou je het blaasopeningetje van de ballon krampachtig vast, met je andere hand de ballon. Je blaast en blaast, je voelt de weerstand van het materiaal. In je hoofd word je een beetje duizelig maar je blaast door totdat de ballon helemaal strak staat. Vlug maak je een knoopje in het korte uiteindje terwijl er een klein beetje lucht ontsnapt. Nu nog een gekleurd touwtje eraan zodat de ballon niet weg kan waaien.

Een ballon van ander formaat: De heteluchtballon wordt ook gevuld met lucht. Tussen de opening van de ballon en boven de mand, zit een gasbrander die de lucht in de ballon verwarmt. Als de lucht warm genoeg is, stijgt de ballon op. Zolang de lucht in de ballon warm genoeg is, kan hij blijven zweven. Tijdens het vliegen wordt de lucht steeds weer verwarmd, zodat de ballon in de lucht blijft. Je kunt een ballon niet echt sturen. De wind bepaalt de richting. Wel kan de ballonvaarder een andere luchtlaag opzoeken waar de wind een andere kant op waait. Omdat je niet kunt sturen, mag een heteluchtballon niet vlakbij de zee opstijgen.

Aan zee op het warme strand ruikt je de zilte zeelucht en het natte zand. Vanaf de duinen kun je ver weg kijken naar de horizon, zie je grote schepen donker afsteken tegen een helder blauwe lucht. En met een stevige zeewind in je rug heb je een ideale dag om je vlieger op te laten. Met je haren waaiend in je gezicht en het trekkende vliegertouw in je handen, ervaar je de kracht van de lucht om je heen.

Veel plezier met al die lucht,
Liesbeth