Zomervakantie in Zeeland In het teken van spieren
alfabetisering

Alfabetisering

Volgens Wikipedia kan alfabetisering verwijzen naar gegevens in alfabetische volgorde brengen of leren lezen en schrijven; geletterdheid bevorderen, analfabetisme bestrijden.

Ik heb leren lezen en schrijven in wat we tegenwoordig groep 3 noemen. Wat ik als eerste heb leren schrijven, dat weet ik niet meer. Nu leren de kinderen het alfabet maar beginnen niet met de letter A. Ook het leesplankje Aap, Noot, Mies komt er niet aan te pas. De kinderen in groep 3 van de basisschool in Kapelle beginnen met het woord “ik”. Schrijven begint met de letter i.
Voor mij en voor deze basisschoolkinderen is het leren schrijven en lezen een bijna vanzelfsprekende zaak.

Dagelijks zien we een overvloed aan Nederlandse woorden die aandacht vragen. Artikelen in de krant, nieuws op het internet, de advertenties met speciale aanbiedingen en ga zo maar door.
Het is altijd prachtig om te zien wanneer de kinderen uit groep 3 een paar maanden les hebben gehad. Ineens zijn er een heleboel woorden op school en thuis die zij kunnen lezen! Eerst letter voor letter en dan vervolgens het hele woord. Hun wereld wordt daarmee een stuk groter.

Ik heb gelezen dat er 2,5 miljoen mensen in Nederland niet kunnen lezen en schrijven. Zij leven dus in een kleine wereld zonder woorden en hebben geen toegang tot informatie die zij misschien wel nodig hebben.
In deze week van de alfabetisering wordt aandacht gegeven aan die groep woordeloze mensen. In heel Nederland zijn activiteiten georganiseerd rond taal en scholing. Zo worden scholen, kinderen, bedrijven en organisaties bewust van de noodzaak om mensen bij te scholen. De stichting Lezen & Schrijven zet zich hiervoor actief in.

Omdat ik kan lezen en schrijven geef ik daarmee mijn kennis weer door aan mijn kinderen.
Op jonge leeftijd heb ik ze voorgelezen. Het begint met plaatjes kijken, gevolgd door Nijntje van Dick Bruna. In de tijd dat ze zelf kunnen lezen, verandert het voorlezen in samen lezen. En nu zijn mijn dochters groter en zoeken zij zelf hun boeken uit in de bibliotheek en in de boekhandel.

Ik loop er wat op vooruit: De kinderboekenweek is dit jaar van 5-16 oktober.

Bedankt voor het lezen!
Liesbeth