Kinderboekenweek Een week van negen dagen ...
borsten

Oktober Borstkankermaand

“Nou, maak je borst maar nat!” zei mijn collega Ilse, “We gaan de hele week borsten tekenen in verband met Borstkankermaand.”
Borsten, memmen, tieten… Vrouwen en borsten, die horen bij elkaar. Borsten zijn er in allerlei vormen en maten, van 65AA tot 120H. Borsten hebben, is het ultieme Vrouw-zijn.

Als kersverse moeder kun je je pasgeboren baby voeden. Vrouwenborsten spreken ook tot de verbeelding. In de kunst zijn, door de eeuwen heen, [naakte] vrouwen een geliefd onderwerp. In de zeevaart zag je vaak een rondbortige vrouwenfiguur, een soort zeemeermin, als boegbeeld op het schip.

In de maand oktober wordt ook dit jaar aandacht geschonken aan borstkanker. Deze ziekte is niet alleen een aanslag op je lijf maar ook op je vrouw zijn. Met het verliezen van je borsten verlies je ook een stuk van je identiteit.
Borstkanker wordt veroorzaakt door afwijkingen in het DNA, mutaties die ervoor zorgen dat een cel (in dit geval een cel in de borst) ongecontroleerd gaat delen en groeien. Typerend voor kanker is dat de kankercellen hierbij ook het omringende, normale weefsel wegduwen, verdrukken en hinderen, en dat de cellen uiteindelijk kunnen uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam, waar ze uitzaaiingen (metastasen) gaan vormen.
De ontwikkeling van gewone cel naar kankercel is een proces met verschillende stadia. Risicofactoren beïnvloeden de kans dat een gewone borstcel zich uiteindelijk zal ontwikkelen tot kankercel.*
Er zijn een heleboel soorten borstkanker, teveel om in dit blog allemaal uit te leggen.
Borstkankerverening Nederland heeft een heldere website met uitgebreide informatie over het onderwerp. Borstkanker komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor.

Wanneer ik in mijn omgeving kijk en denk aan de vrouwen die er mee te maken hebben gehad. Mijn oma had borstkanker en is daar aan geopereerd. Zij is daar niet aan overleden maar heeft een respectabele leeftijd gehaald. Mijn tante heeft borstkanker gehad. Na operatie en de nodige behandelingen is zij zo’n 5 jaar ‘schoon’ geweest. Totdat de kanker toch terugkwam in haar lijf. Na ongeveer een jaar verloor zij de strijd.
Gelukkig wordt er nog steeds onderzoek gedaan naar oorzaken en behandelingen, met steeds betere resultaten.

Fijne dag in goede gezondheid,
Liesbeth

*bron wikipedia