Vader Tussen de boeken
kleuren

Durf te kleuren!

Wie heeft het niet gedaan als klein kind: kleuren. Heerlijk onbezorgd thuis of op school lekker in zo’n dik kleurboek vol simpele tekeningen kleuren met dikpunters van Bruijnzeel. Geconcentreerd met het puntje van je tong uit je mond. Die ene kleurplaat speciaal ingekleurd voor oma, mama of je lieve juf.

Kleine kinderen
Op de basisschool van mijn kinderen lagen er meestal gekopieerde kleurplaten in een map. Tekeningen van K3, sprookjesfiguren en dieren. Wanneer hun schoolwerkje klaar was en er was nog tijd over, dan mocht er een kleurplaat worden uitgezocht en ingekleurd. Daarbij werd er nog wel op gewezen dat de lucht blauw moest en het gras groen. Het liefst moest er ook zoveel mogelijk binnen de lijntjes gekleurd. Toen natuurlijk heel belangrijk voor de fijne motoriek.

Volwassenen
Enkele jaren geleden verscheen er ineens de Mandala. Cirkelvormige patronen om in te kleuren.
Voor kinderen maar vooral ook voor volwassenen. Joepie, ouders mogen weer kleuren! Er werd zelfs in groepjes gezamenlijk getekend en gekleurd.

Via FLOWmagazine kwamen er gegeven moment vakantieboeken voor volwassenen op de tijdschriftenplank in de boekhandels. Een super dik magazine vol verhalen, knutselwerkjes, stickers, kaarten en kleurplaten. Een fijn boek voor een regenachtige vakantiedag maar ook heerlijk ontspannend na een actief vakantieuitstapje. De kleurdoos ging die zomervakantie dus ook mee in mijn koffer!

Wanneer je verder zoekt naar kleurplaten op bijvoorbeeld het internet, vindt je deze onder allerlei thema’s zoals exotische dieren, planten, patronen en zelfs meesterwerken zoals de Mona Lisa.

In de boekhandels liggen inmiddels al een paar jaar de enige echte kleurboeken voor volwassenen in allerlei vormen en maten. Ik heb er vorig jaar één gekregen voor mijn verjaardag. De kinderen waren er eerst wat lacherig over, maar binnen de kortste keren was ik het boek kwijt. Zaten zij er notabene in te kleuren!

De Zeeuwse Missjes illustraties lenen zich trouwens ook uitstekend als kleurplaat. Komend weekend gaan ilse en ik daar mee aan de slag. Tijdens Festival de Veste in Goes verzorgen wij een workshop in boekhandel de Koperen Tuin.
Ben je tussen de 8 en 80 jaar? Kom gezellig langs om samen met ons te kleuren. Durf!

Liesbeth