In het teken van spieren De Kustmarathon
hoed

Hoedje op!

Prinsjesdag is altijd op dinsdag. Dit is een traditie die is ontstaan in de tijd dat politici met de koets naar Den Haag reizen. Dat neemt een heleboel tijd in beslag. Gelovige kamerleden reizen niet op zondag dus vertrek men op maandag en komt pas dinsdag aan.
De derde dinsdag van september is in Nederland algemeen bekend om de Gouden koets, de Troonrede en de outfit van Koningin Maxima inclusief haar hoed.
Dat ook de vrouwelijke gasten op Prinsjesdag hoeden zijn gaan dragen is in 1977 begonnen. Erica Terpstra was de eerste die met een hoedje op verscheen bij de Troonrede. Sindsdien zijn er vele vrouwen gevolgd. Op televisiebeelden zien we allerlei creaties voorbij komen, waarbij sommige hoofddeksels zelfs een boodschap uitdragen.

Zeeuws hoedje
Tijdens de fairs staan ilse en ik in onze kleurrijke kraam netjes in een zwarte outfit met onze hoedjes op. Deze hoedjes, zgn ‘Fascinators’ zijn speciaal voor ons gemaakt door modiste Marjo Vingerhoed uit Kamperland. Onze wens om een modern Zeeuws kapje heeft zij vertaald naar een kek hoofddeksel!
Bij zo’n gelegenheid dragen wij dit hoedje met veel plezier en zorgt voor een glimlach op bezoekers aan onze kraam. Zij blijven vaak aangenaam verrast staan en zijn voor ons een mooi moment om een gesprek aan te gaan.

Etiquette
Ik vraag me af wanneer je eigenlijk een hoed mag of moet dragen?
Een antwoord heb ik gevonden op de website van Berry Rutjes. Zij maakt sinds 1990 hoeden en creert voor een heleboel genodigden van Prinsjesdag de hoeden.
Volgens Berry: Een hoed is niet alleen “voor rouwen en trouwen”, voor begrafenissen of bruiloften. Natuurlijk vraagt een bijzondere gelegenheid om een hoed. Maar een doordeweekse dinsdag vraagt óók om een hoed. Een zomerhoed die het hoofd koel houdt, een regenhoed die het hoofd droog houdt of een winterhoed die uw hoofd warm houdt.

Bij een speciale gelegenheid hangt het wel of niet dragen van een hoed af van de dresscode. Zo’n dresscode verwijst naar de kleding van de man, de dame wordt geacht te begrijpen wat daar dan bij hoort.
• Tenue de ville: voor de dames is een hoed niet verplicht maar mag wel.
• Jacquet: van de dames wordt een hoed verwacht.
• Black tie: een cocktailhoed of fascinator bij een cocktailjurk (knielengte) en geen hoed maar eventueel wel een fascinator bij een avondjurk (enkellengte).
• White tie: een fascinator bij een galajurk.

Op of af? Een heer zet zijn hoed binnen af, een dame mag de hare altijd en overal ophouden (dus ook in de kerk, tijdens een bruiloft, doop of begrafenis). Een regenhoed of warme winterhoed zet u binnen natuurlijk wel af.

Groot of klein? Na 17.00 uur draagt een dame geen hoed met een brede rand (die rand diende ooit puur als bescherming tegen de zon). Vooral ’s avonds is een fascinator meer gepast.
Wanneer het programma uit ‘zitten en luisteren’ bestaat (Prinsjesdag, begrafenis e.d.), geeft het geen pas om zo’n grote hoed te dragen dat mensen achter u niets meer zien.

Schuin of recht? Een hoed die schuin op het hoofd gedragen wordt, ‘kantelt’ altijd naar rechts. Dit stamt uit de tijd dat u gearmd liep met de man links van u. Een fascinator of cocktailhoedje kunt u eventueel ook links op het hoofd dragen. Draagt u de hoed recht op het hoofd, houdt dan altijd uw wenkbrauwen zichtbaar.

Gaan we u binnenkort met een mooi hoed op tegekomen?
Liesbeth