Alfabetisering Hoedje op!

In het teken van spieren

Deze week staan onze tekeningen in het teken van spieren.
Iedere week zoeken wij een thema om te tekenen. De ene week heeft dit duidelijk inhoud en de andere week is het een luchtig onderwerp. Tekenen met een bijzonder doel of betekenis geeft zo veel meer voldoening.

Wat een geluk dat wij kunnen tekenen en dan bedoel ik dus dat wij een potlood vast kunnen houden en dit kunnen laten bewegen op papier en dat we ook nog de kracht hebben om daar een afbeelding achter te laten.

Als gezond mens is het heel vanzelfsprekend om dat potlood op te pakken, te dansen op muziek of gewoon even op de fiets naar de bakker. Je merkt pas iets van die spieren als je iets te uitbundig hebt gesport misschien een vreemde beweging hebt gemaakt. Dan zijn we ons bewust van onze spieren, klagen we misschien over spierpijn, eigenlijk moeten we daar maar heel blij om zijn… toch!

Helaas zijn er ook heel veel mensen die te kampen hebben met hun spieren.
Er zijn ruim zeshonderd spierziekten met uiteenlopende symptomen, zoals: spierzwakte, spierverlamming, pijn en tintelingen. Ze hebben één ding gemeen: de spierkracht neemt af. Het is afhankelijk van de ziekte of dit één of meerdere spieren betreft. Ook de mate waarin de spieren zijn aangetast en het moment waarop de ziekte zich openbaart, verschillen. Wel zijn bijna alle spierziekten progressief, de symptomen verergeren. Mensen met een spierziekte zijn vaak ongeneeslijk ziek, invalide en kunnen binnen enkele jaren overlijden. Omdat spierziekten zeldzaam zijn, is niet bekend hoeveel mensen er precies aan lijden. In Nederland zijn dit er naar schatting 200.000.

Dat is de reden van het bestaan van het Prinses Beatrixs Spierfonds. Zij financieren en stimuleren onderzoek naar genezing en kwaliteit van leven voor spierziektepatiënten. Zij subsidiëren wetenschappelijk onderzoek zonder commerciële belangen.

Dat is de reden om hier deze week extra bij stil te staan.

Via deze illustraties dragen wij een klein steentje bij, een klein beetje meer aandacht.
Een hart onder de riem.
Natuurlijk doneren wij ook wat in die collectebus, in de hoop dat er snel meerdere doorbraken in diverse onderzoeken zullen zijn.

#il

*bron prinses beatrix spierfonds