Tussen de boeken Als een vis in het water
kus

De Kus

Een speciale kus die u heeft gekregen, weet u het nog?
Dat je moeder een kusje als troost geeft op je zere knie. De eerste kus van je eerste vriendje, de ja-ik-wil-kus van je tweede echtgenoot, een spontaan nat zoentje van je 3e kleinkind.

Letterlijk betekent kussen: Aanraking van je lippen op iemands wang of mond.
In Limburg noemen zij een kus een ‘muulke’. In Groningen zeggen ze een ‘doetje’. ‘In Graauw zeggen ze ’toot’. Waar je ook woont en hoe je een kus ook noemt, het is een universeel gebaar.
Het geven van een kus aan een ander doe je bijvoorbeeld als teken van liefde of als vorm van begroeting.

In Nederland geven wij elkaar drie zoenen bij speciale gelegenheden zoals een bruiloftreceptie of verjaardag. Bij die laatste moet ik denken aan vroeger. Aan die ene tante die op visite is en haar móet ik dan een kus geven, want dat hoort zo.

In het dagelijks leven geven we nog wel een hand te begroeting. Soms blijft het bij het vaag opsteken van onze hand of we zeggen alleen ‘hoi’. In Nederland zie je niet veel kus-begroetingen.

In Franrijk begroeten de mensen elkaar dagelijks met kussen. Misschien niet de bakker en de slager en het meisje achter de kassa, maar buren, vrienden en bekenden worden op straat hartelijk begroet met twee kussen.
Tijdens het geven van een kus komt er dopamine vrij, waardoor je je super blij gaat voelen. Dus ik snap die Fransen wel.

Deze week delen wij ook een paar lekkere stevige pakkerds uit aan onze volgers. Jullie hebben het verdiend! Met het geven van deze zilte zoentjes uit Zeeland gaan minstens 23 gezichtspieren aan het werk. Het schijnt zelfs dat je hierdoor minder snel rimpels krijgt.

Dus ik zeg: lekker blijven zoenen!
Liesbeth