Allemaal kattenkopjes Oktober Borstkankermaand

Kinderboekenweek

Het is het goed dat kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met het lezen en met name met het lezen van boeken. Dit is een van de redenen dat de kinderboekenweek in 1954 van start gaat.
De kinderboekenweek vindt ieder jaar plaats in oktober en is met name voor kinderen vanaf 0 tot en met de leeftijd van jongvolwassenen. Maar natuurlijk ben je nooit te oud om wat voor een boek dan ook te lezen of voor te lezen!
Veel herinneringen heb ik niet meer aan de kinderboekenweken in mijn jeugd, we zullen uiteraard naar de ‘bieb’ geweest zijn. Daar gingen wij zo wie zo eens in de drie weken op de vrijdagavond met onze ouders heen. En zochten een aantal mooie of spannende boeken uit.
Als klein meisje vind ik lezen niet echt leuk, voorgelezen worden dat wel, maar zelf lezen nee! Zo word ik regelmatig voorgelezen over een klein mensje ter grote van een pink. Pinkeltje genaamd, ja ik herinner mij nog goed dat ik zijn avonturen behoorlijk spannend vond.Of er word een heel groot dik rood sprookjesboek bij gepakt met de sprookjes van de gebroeders Grimm. Degene die me het meest bij zijn gebleven zijn ‘De gelaarsde kat’ en vrouw Holle’ wat spannend vond ik dat. Ook herinner ik me ook het lezen, of misschien moet ik zeggen het plaatjes kijken, van stripboeken. De voorkeur gaat uit naar Astrix en Obelix [niet echt specifieke meisjes-stripboeken maar mijn vader’s favoriet, er ligt dus een mooie stapel binnen handbereik.] Dat ik op jonge leeftijd niet van lezen houd is nu best verklaarbaar, natuurlijk heeft dit te maken met mijn dyslectisch zijn, maar ik ben altijd dol geweest op verhalen, vooral spannende verhalen.
Gelukkig vind ik het lezen nu wel leuk. Ik weet welk genre mij het meest aanspreekt zodat zelfs het grote aantal pagina’s mij niet meer afschrikt.

Dus voor alle kinderen die wel graag lezen, maar ook voor kinderen die het nu misschien nog wat minder vinden wordt er gelukkig veel rondom het lezen van en voor kinderen georganiseerd. Natuurlijk is er de Kinderboekenweek en sinds vorig jaar ook een landelijke kinderboekenruil. Ieder jaar wordt de kinderboekenweek in een speciaal thema gebracht, daar wordt de laatste jaren door het kinderen voor kinderen-koor lied aan gekoppeld. Dan is zijn er aan het begin van het jaar de Nationale Voorleesdagen wat van start gaat met het nationale voorleesontbijt.

Mijn kinderen zijn boven de kinderboeken-leeftijd maar toch stond ik deze dinsdagmorgen in mijn favoriete boekenwinkel en heb ik het ontzettend grappige boek van Floor Rieder ‘Waar is Ludwig?’ aangeschaft. Zo een pracht exemplaar wil je gewoon in huis hebben! Maar ik koop ook meteen voor Liesbeth en voor mijzelf een mooi naslagwerk, een nuttig ‘volwassenboek’.
Je bent uiteindelijk nooit te oud om te lezen en te leren.

#il