Quotes en een beetje nostalgie Beetje anders

Zaaigoed

Het is ooit begonnen met een paar paprikazaadjes, zaaigoed uit gekochte paprila’s. In de grond gestopt in een hoekje in de achtertuin, tussen het schoenlappersplantje en een onbestendig struikje. Dat daar dan toch een plantje uitkomt met zelfs een paar echte paprikaatjes. Dat was een aangename verrassing! Daarna volgende andere experimenten met citroenpitjes, meloenzaden en nog meer paprikazaadjes.

Trend
Voor de trend uit, zijn wij een aantal jaar geleden begonnen met een echte moestuin, een eigen lapje grond op een volkstuinencomplex. Werkzaam als grafisch vormgeefster zit je toch voornamelijk  binnen en dan is het heerlijk wanneer je van tijd tot tijd, lekker buiten kan werken. Met je laarzen in de klei, een riek in je hand en de zon op je gezicht. Zo verzet je je gedachte.
Vroeger was de moestuin meer noodzaak, om het hele jaar uit te kunnen eten. Het huidige aanbod van de supermarkten en groeteboeren biedt ons voldoende keuze voor onze dagelijkse aanvoer van groenten en fruit. Daar is het ons dan ook niet om te doen. Nee, zelf iets opkweken; een zaadje in de grond, het eerste groene puntje dat je ziet na een paar weken. Het verplanten van de grote stek naar een grotere pot of zo in de kleigrond. En dan na al die noeste arbeid van een paar maanden is de oogst dan een mooie beloning.

Voorzaaien
Het is nu april, de eerste zaadjes zijn de grond in. Onder glas staan nu o.a. tomaatjes, prei, zonnebloem en courgette. Niet in de volle grond, zoals dat heet, maar in kleine zaaibakken. De komende maanden staan deze bakken in onze serre, op de grond naast de sloffen en uitgeschopte schoenen. Volgens de oude moestuinwijsheden mogen de opgegroeide stekken pas na 6 mei naar buiten in de volle grond. Het is dan ‘s avonds warm genoeg voor de jonge plantjes.
Met enig ongeduld denken wij alvast vooruit: Heerlijk buiten eten van je eigen salade, met sla, komkommer en kruiden uit eigen tuin. En niet te vergeten de tomaatjes.

Zelf doen?!
Stop zelf maar eens een paar tomatenzaadjes uit je gekochte cherrytomaatjes in een bloempotje. Twee weken een plastic broodzakje erover. De komende tijd zal de warmte van de zon en af en toe een beetje water zijn werk doen. Verplant ze na 6 mei in een grotere pot en zet deze op een zonnige plek in de tuin.

Na verloop van tijd kun je van je eigen tomaatjes snoepen, eet smakelijk!

Liesbeth