Een week van negen dagen ... 'Oeps ...vergeten'
zeg eens hoi dag

Zeg eens hoi!

Over de gehele wereld begroeten mensen elkaar. Op straat: hoi!, in de winkel: goedemiddag!, op feestjes: goedeavond!, in de lift: goedemorgen. Het is aandacht geven aan een ander persoon. Je erkent de aanwezigheid van de ander en je maakt je eigen aanwezigheid kenbaar. Het lijkt vanzelfsprekend maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn.

Uit onderzoek van Social Labs blijkt dat veel Nederlanders zich er aan ergeren dat we elkaar niet meer spontaan begroeten op straat. Het feit dat ook steeds meer inwoners in Nederland zich eenzaam voelen is bijvoorbeeld voor radio-dj Niek van der Bruggen van Q-Music aanleiding om
3 november uit te roepen tot Nationale Zeg Eens Hoi Dag. Hij roept heel Nederland op om op deze dag (en eigenlijk altijd) alle mensen die je tegenkomt te begroeten. Een goed initiatief waar je gelijk mee aan de slag kan.

Hoi hoi
Wanneer ik een kaart naar de brievenbus breng, doe ik dat met een grote omweg, zo maak ik gelijk mijn wandelrondje. Soms kom ik een hele tijd niemand tegen en loop ik gedachteloos rond te kijken. Maar wanneer ik dan toch iemand tegenkom, begroet ik die persoon vriendelijk. Meestal wordt dit gebaar wel beantwoord. Mensen vinden het prettig om erkent te worden en gezien te worden. Aan de andere kant vinden mensen het eng om een ander te groeten.

Goedemiddag
In de winkel vind ik het prettig wanneer ik bij binnenkomst vriendelijk wordt begroet door de verkoopster. Zij geeft daarmee aan bereid te zijn mij te helpen bij eventuele vragen.
Op school staan sommige leerkrachten bij de deur van het lokaal om de leerlingen bij binnenkomst te begroeten en eventueel kort te spreken. Hij erkent de leerlingen zo dat hij ze gezien heeft.
Een ander begroeten zorgt voor een geluksmomentje volgens ‘geluksprofessor’ Patrick van Hees.

Zorg vandaag voor je eigen geluksmomentje, zeg hoi!
Liesbeth